1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Biciklističke trase »  » DRAVA - VIA VARAŽDIN - off road

DRAVA - VIA VARAŽDIN - off road

R1-SLO - PREMA VARAŽDINU

Biciklistička staza počinje kod graničnog prijelaza Vič, gdje vozite uz lijevi brijeg Drave, a biciklistička staza dalje je novoizgrađena samostalna staza od ceste odvojena sa sigurnosnom ogradom. Biciklistička je staza sagrađena pretežito na nasipima koji se naslanjaju uz glavnu cestu, a na nekim se mjestima staza na samo nekoliko metara približi rijeci Dravi. Put Vas dalje vodi kroz gradić Dravograd gdje je biciklistička staza označena na kolniku glavne ceste s jedne i druge strane te preko dravskog mosta pređe na desni brijeg rijeke Drave. Put nastavite dalje prema Trbonjama.

Put do Trbonja vodi kroz ravnicu te je nezahtjevna i dobro označena, a slikoviti krajolik brzo se mijenja. Put se nastavlja po strmom i stjenovitom području Bokovja gdje se sjeverozapadni obronci Pohorja spuštaju sve do Drave. Cjelokupno područje je zbog svojih prirodnih ljepota zaštićeno kao šumski rezervat. Biciklom se vozite kroz ugodni i smirujući šumski krajolik. Pretežiti dio zadnjeg dijela staze od Dravograda do Trbonja je makadamska cesta. U Trbonjama možete posjetiti crkvu. Vozite se po desnoj strani i na kraju Trbonja skrenete lijevo prema Dravčama. Poslije 14 km vožnje biciklom iz Dravograda stići ćete u Vuzenicu Vozite se kraj rijeke Drave u smjeru naselja Sv. Vid i dođete do naselja Vuhred, koje je poznato po splavarenju.

Na drugom brijegu rijeke Drave nalazi se od Vuhreda 4 km udaljen gradić Radlje ob Dravi, između naselja postoji poveznica preko mosta. Iz Vuhreda vodi 10 km vrlo dinamičnog puta do naselja Podvelka. U naselju Podvelka skrenuti ćete desno prema naselju Lehen na Pohorju te ćete se udaljiti od rijeke Drave. Poslije 6 km stići ćete do naselja Lehen na Pohorju. Tu se vozite na nadmorskoj visini više od 500 m, na najvišoj točki ove biciklističke staze. Staza vodi uz rijeku Velku prema Lovrencu na Pohorju.

Iz Lovrenca na Pohorju se po regionalnoj cesti spustite prema Puščavi, gdje je uz crkvicu Sv Marije zanimljivo groblje. Prvobitno se je tjesnac prema Sv. Lovrecu imenovao "Puščava", danas se Puščava naziva samo kraj na kojem stoji Marijina crkva. Iz Lovrenca na Pohorju put nastavljate u smjeru Ruša. Poslije 5,6 km čeka vas posljednji uspon te dolazite u naselje Činžat gdje Vas vrh nagrađuje s predivnim pogledom. Za vrijeme spusta, malo prije Falske pećine, dolazite do Falskog zamka. Ovdje možete s puta skrenuti prema Dravi te doči do Hidroelektrane Fala. Staza inače prolazi mimo Falskog zamka te se nastavlja prema naselju Ruše.

R1-SLO - PREMA VARAŽDINU

Iz Ruša se usmjerite prema naselju Bezena i naseljima Bistrica ob Dravi, Laznica i Limbuš. U Limbušu se nalazi Centar Drava koji iznajmljuje čamce. Na raspolaganju Vam je i zelena površina s nekoliko igrališta za ekipne sportove. Od tu, nova Vas biciklistička staza vodi u stari dio Maribora. Biciklom se dovezete u stari dio Maribora, prođete rijeku Dravu te se po mariborskim ulicama dovezete u središte drugog najvećeg grada u Sloveniji, u grad Maribor. Prođete dvoetažni most preko Drave te kraći dio puta nastavite desnom stranom rijeke Drave u smjeru prema naselju Malečnik. Poslije dva kilometra prođete na lijevi nasip rijeke Drave te put nastavite kroz Malečnik.

Staza Vas vodi kroz naselja Malečnik, Celestrina, Zgornji i Spodnji Duplek te pokraj naselja Dvorjane. Od Malečnika do Dvorjana vozite više od 12 km po ravnoj cesti na kojoj nema uspona. Iznad naselja Malečnik stoji crkva Sv. Marije na Gorci koja je vidljiva i izdaleka, a do koje vodi i križni put. Na vrhu brda otvara se pogled na Dravsko polje, sve od obronaka Pohorja do Haloza. Biciklom se vozite po Krajinskom parku Drava koji obuhvaća staro korito rijeke Drave i pokrajinu kraj nje, između Maribora i Ptuja te područje Mestne opčine Maribor, općine Duplek, općine Miklavž na Dravskem polju i općine Starše, a i područje od Malečniškega mosta do granice s općinom Vurberk Ptuj. Uz to uključuje i staro korito rijeke Drave s najvrednijim biotopima koji su se sačuvali na tom području, velikom 2337 ha.

Od naselja Dvorjane do naselja Vurberk je veći uspon. Uz vožnju biciklom možete primijetiti znameniti grad Vurberk u naselju Vurberk. Ostaci prvog grada potječu iz 12. st. Iz Vurberka rasprostire se lijep pogled na krajolik sve do Pohorja i na Dravsko polje. Poslije spusta iz grada Vurberk vozite se 8 km pokraj rijeke Drave prema naselju Orešje koje je 2,5 km udaljeno od Ptuja, najstarijeg slovenskog grada. Put prolazi po lijepoj lokalnoj cesti dok cijelim putem na njegovoj desnoj strani biciklista prati staro korito rijeke Drave. Kod Orešja za bicikliste je uređeno odmorište na kojem se možete odmoriti i na velikoj informativnoj ploči vidjeti gdje se nalazite. Put se nastavlja uz rijeku Dravu prema Ptuju koji je najstariji grad u Sloveniji. Ptuj je nastao uz rijeku Dravu na sjecištu Slovenskih gorica i Haloza te Dravskog i Ptujskog polja. U gradu prođete preko mosta za bicikliste i manji dio puta nastavite po desnom brijegu rijeke Drave te se po Puhovom mostu vratite natrag na lijevu stranu Drave gdje nastavljate put uz Ptujsko jezero sve do brodarskog društva Ranca Ptuj, od kuda je prekrasan pogled na Ptuj in njegovo jezero.

Po kratkom odmoru staza se za otprilike 100m priključi na regionalnu cestu te se nastavlja kroz naselje Spuhlja do naselja Zabovci. Zabovci su selo s bogatim građevinskim nasljedstvom. Staza tu prolazi po uređenom makadamskom putu. Put nastavljate kroz Markovce sve do brane, od kuda Vam se otvara pogled na cijelo Ptujsko jezero i početak krajinskog parka Šturmovec. Markovci sa širom okolicom poznato su središte čuvanja bogatih tradicionalnih fašničkih zbivanja te ovaj kraj nazivaju "Korantova dežela" (Korantova zemlja). Za vrijeme fašnika vrlo je živahno i u okolnim selima.

R1-SLO - PREMA VARAŽDINU

Put nastavljamo mirnom lokalnom cestom između polja kroz naselja Nova vas pri Markovcih i Stojnci. Na tom mirnom dijelu puta nalaze se dva uređena odmorišta. Prvo se nalazi pokraj starog riječnog korita kod uređenog sportskog igrališta, dok se drugo odmaralište nalazi pokraj lokalne ceste okružene poljima. Selo Stojnci graniči s Muretincima, gdje dolazite do glavne ceste na kojoj skrenete desno te se vozite pokraj doma za starije (na vašoj desnoj strani). Put nastavljate u smjeru Ormoža, vozite se kroz naselja Mala Vas, Gajevci i Placerovci koja svojom smirenošću zovu na odmor. Iza sela Placerovci na svojoj lijevoj strani ugledat ćete most koji će vas odvesti na lijevu stranu rijeke Drave. Nadalje se vozite među poljima te prođete potok Pesnica i dođete u kraj Osluševci, slijedi naselje Cvetkovci. Na vašoj lijevoj nalazi se ravnica koja je naseljena već oko 2100 godina prije nove ere, dok Vas na desnoj prati rijeka Drava. Na rubu vodozaštitnog crpilišta nalazi se odmorište za bicikliste gdje možete u miru netaknute prirode odahnuti uz užinu. Polako se Vam otvara pogled na grad Velika Nedjelja. Kad dospijete do manjeg mosta skrenete lijevo te pređete preko nezaštićenog pružnog prijelaza i nastavite do glavne ceste u naselju Velika Nedjelja.

Tu trebate obratiti pozornost jer se put priključuje na vrlo prometnu regionalnu cestu prema Ormožu. Ukoliko želite posjetiti stari grad na glavnoj ćete cesti skrenuti lijevo te ćete nakon nekoliko stotina metara doći do predivnog grada s kojeg se Vam preko polja otvara pogled na predivne haloške vrhove. Ukoliko pak želite nastaviti putem Ormoža, tada ćete na glavnoj cesti skrenuti desno u smjeru Ormoža.

Ukoliko odlučite nastaviti put prema Varaždinu , u Muretincima se usmjerite desno i poslije 2 km vožnje dolazite do križanja s regionalnom cestom gdje skrenete lijevo prema Zavrču. Na mostu se Vam otvara lijep pogled na staro korito rijeke Drave i grad Borl na stijeni. Slijedećih 7 km prema Zavrču i međunarodnom graničnom prijelazu s Republikom Hrvatskom vozite se po regionalnoj cesti.

R1-VARAŽDINSKA OFF ROAD

U naselju Brezje Dravsko možete odabrati sporednu stazu te se vozite po makadamskoj stazi između polja gdje možete nenadano vidjeti i pokoju životinju. Poslije 2,5 km stići ćete do dvorca Križovljan, koji je najsjeverniji dvorac u hrvatskom zagorju. Dvorac je 1949 godine pogodio požar te od tada propada. Vožnju nastavite prema naselju Virje Križovljansko i dođete bliže Dravi k naselju Otok Virje od kuda možete vidjeti Ormož. Put nastavljate uz desnu stranu brijega rijeke Drave blizu akumulacijskog jezera. Uz jezero su veća trstišta i močvarna šuma. Ormoško jezero postaje mjesto zimovanja brojnih vodenih ptica – patki, gusaka, galebova i čigri. Tu zimuje i rijedak patuljasti kormoran.

R1-VARAŽDINSKA OFF ROAD

Vožnju nastavljate kroz Donje Vratno do naselja Strmec Podravski gdje se možete vratiti na glavnu stazu ili nastaviti sporednom stazom. Ovdje Vas samo 2 km dijele od prelaska preko rijeke Drave, a kod prelaska preko rijeke moći ćete se diviti prelijepom Ormoškom jezeru.

Putovanje nastavljate, na Vašoj lijevoj prati Vas šuma, a na desnoj kanal. Slijedi 15 km vožnje u čistoj prirodi gdje se možete bezbrižno voziti s biciklom, zaboraviti na promet te se odmoriti promatrajući netaknutu prirodu, sve dok ne stignete do Varaždinskog mosta Kad pređete Varaždinski most skrenete desno te nastavite uz Varaždinsko jezero. To je umjetno akumulacijsko jezero koje je izgrađeno početkom osamdesetih godine 20. st. Jezero je već dugi niz godina zanimljiva destinacija za kupanje i ribolov, posebice obale na sjeverozapadu u blizini Gornjeg Kuršanca. Na kraju jezera ćete poslije dobrih 10 km skrenuti lijevo prema naselju Vularija.

R1-MEĐIMURSKA OFF ROAD

U naselju Vularija vožnju nastavljate prema Orehovici i Podbrestu, pa slijedi još 3 km vožnje kroz naselje Otok. Ovdje možete nastaviti glavnom stazom ili skrećete desno prema jezeru Dubrava.

Ukoliko nastavljate po glavnoj stazi, slijedi vožnja između polja do grada Preloga, gdje u centru možete posjetiti baroknu crkvu. Nadalje, staza vodi u smjeru Drave, te uz nasip do naselja Donja Dubrava.

Tu skrenite desno (smjer Koprivnica) glavnom cestom, preko mosta, te kroz 3 km stižete u Koprivničku križevačku županiju i naselje Legrad.

Video sa staze
Rdeči breg - Maribor

Maribor - Ptuj

Ptuj - Zavrč

Zavrč - Gornji Kuršanec

Trnovec - Legrad