1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HRV
Instrument pretpristupne pomoći SI EU HR

Gdje se nalazim: Početna » Biciklističke trase »  » MURA - DESNA OBALA - off road

MURA - DESNA OBALA - off road

R2-DESNOM-OBALOM

Biciklisti u austrijskom Murecku granicu pređu preko mosta na rijeci Muri te dospiju u Sloveniju gdje nastavljaju voziti u lijevom smjeru po desnoj strani rijeke Mure. Na slovenskoj strani dođu u naselje Trate. U nastavku Vas na lijevoj strani prati rijeka Mura i dospijete u selo Vrtja vas. Poslije 2 km od početka puta u Tratama, gdje završe zgrade na lijevoj strani, staza Vas vodi s glavne ceste lijevo na manje prometnu, uređenu asfaltiranu cestu između travnjaka i polja. Važno je da se na prvom, manjem raskršću držite lijeve strane jer će Vam se pružiti pogled na turističko rekreacijski centar u naselju Zgornje Konjišče. Ukoliko se želite zaustaviti te vidjeti Oca panonskih hrastova ili možda prošetati uz uređene ribnjake, s djecom se poigrati na igralištu ili samo položiti dekicu na travu, slušati ptice te se diviti i stopiti s prirodom, to je idealno mjesto za to, te skrenite lijevo.

Nakon što pogledate ribnjake nastavite s vožnjom i u prvom križanju skrenete li­jevo te nastavljate vožnju pokraj seoskog gospodarstva po lijepo uređenoj makadamskoj cesti. Na lijevoj strani okruživati će Vas drveće dok ćete na desnoj imati polja kukuruza, pšenice, uljane repice, ječma, travnjake… Staza polako skreće desno te ćete se malo udaljiti od Mure ali već kod prvog slijedećeg domaćinstva skrenete lijevo te nastavljate po asfaltiranoj stazi. Poslije jedva 3 km vožnje između kuća i polja dolazite do križanja s glavnom cestom na kojem se možete odlučiti za kraći izlet u smjeru sela Črnci (skrenete desno). U Črncima možete pogledati dvorac Freudenau ili skrenete lijevo i nastavljate vožnju po glavnoj cesti.

Sljedeća prilika za kraći odmor nudi Vam se na slijedećem križanju (nakon 0,8 km) gdje možete skrenuti lijevo i tako se dovesti do mosta preko rijeke Mure. Tu se nalazi i manje stajalište za bicikliste.

R2-DESNOM-OBALOM

Nakon odmora vožnju nastavljate prema naselju Apače. Kad stignete u Apače na lijevoj strani pozdravlja Vas 1440. godine izgrađena crkva Marijinog uznesenja s jednom od najljepših gotičkih rozeta u Sloveniji. Ubrzo ste na glavnoj cesti gdje skrenete lijevo u smjeru Gornje Radgone. Odmoriti i okrijepiti se možete u središtu naselja Apače.

Iz naselja Apače vožnju nastavljate kroz naselja Segovci, Lutverci, pređete potok Plitvica te dođete u Podgrad. U Podgradu skrenete lijevo na državnu cestu po kojoj se vozite 0,8 km i nakon toga skrenete na Gubčevu cestu koja Vas doveze bliže Muri i mostu koji povezuje Bad Radkersburg i Gornju Radgonu. Tako stignete u grad Gornja Radgona.

U Gornjoj Radgoni možete odabrati nastavak vožnje biciklom po glavnoj stazi ili skretanje na sporednu stazu u prekrasnu brdovitu pokrajinu gdje se možete opustiti uz poglede na vinograde i voćnjake. Glavna staza iz Gornje Radgone nastavlja se u smjeru Radenca. U Gornjoj Radgoni u kružnom toku izaberete (drugi izvoz desno) smjer Murska Sobota / Lendava te nastavljate vožnju po uređenoj bicikli­stičkoj stazi kroz naselja Mele i Šratovci. Nakon 5 km vožnje iz Gornje Radgone dođete u grad zdravlja – Radence.

Želite se voziti biciklom ili samo pogledati lijevi brijeg rijeke Mure? U Radencima imate mogućnost odlaska preko mosta na lijevi brijeg Mure. U Radencima se možete odlučiti za razgled kraja, možete se okrijepiti ili se opustiti u termalnim izvorima, a za nastavak putovanja vozite se kroz Radence te u drugom kružnom toku odaberete drugi izlaz desno (smjer Lendava). Nakon slaba 2 km doći ćete do naselja Turjanci u kojem možete vidjeti kapelicu otvorenog tipa na kvadratnom tlorisu iz 19. st. Koja se nalazi pokraj željezničke pruge, jugo­zapadno od sela te nastavljate vožnju do naselja Hrastje – Mota gdje možete posjetiti domaćinstvo s 1861. godištem.

R2-DESNOM-OBALOM

Iz naselja Hrastje – Mota, vožnju nastavljate po biciklističkoj stazi te se kroz 2,5 km vozite kroz Vučjo Vas Vožnju nastavite kroz podvožnjak autoputa, stignete do naselja Stara Nova vas. Nakon 0,2 km skrenete lijevo (na lijevoj strani je tvornica i gostiona) poslije vožnje kroz polja. Nakon 1,5 km (na desnoj strani domaćinstvo) držimo se desne strane mimo naselja Bučani i od naselja Bučani nastavljamo 1,5 km, stignete do križanja i vozite ravno u Veržej. Ova Vas staza vodi između širih oranica i travnjaka gdje ćete primijetiti vrijednu i brižnu ruku tamošnjih poljoprivrednika. Dolazite u naselje Veržej koje leži na Murskom polju na desnom brijegu rijeke Mure. Uz Muru se nalaze prostrane lisnate šume, zvane pomurski lugovi koji sežu sa sjeverne strane do naselja. Uz šumu se prema istoku širi širok pojas travnjaka koji su u mjesecu svibnju puni narcisa.

U naselju Vrežej možete krenuti preko mosta na lijevi brijeg rijeke Mure te doći u naselje Dokležovje. S glavne staze iz naselja Veržej možete otići u u naselje Križevci kod Ljutomera, od glavne staze udaljeno otprilike 3 km. Vratite se natrag u Križevce ili Banovce na glavnu stazu. U Veržeju vožnju nastavljate prema naselju Banovci koje je poznato po termalnoj vodi i termama. Put nastavite pokraj termi i kroz polja dolazite u Zg. Krapje. Vozite se prema naselju Cven, a malo prije naselja Cven možete s glavne staze skrenuti lijevo (ploča Bio Mura) te se upoznate s projektom Bio Mura. Između ribnjaka uz ribički dom i gosti­onu nalazi se i infocentar Biomura. U nastavku slijede krajevi Cven i Mota. S glavne staze iz naselja Mota možete se odvesti u naselje Ljutomer, udaljen od glavne staze otprilike 4,5 km. Vratite se u Motu ili Raskrižje na glavnu stazu.

Biciklom se dovezete u naselje Raskrižje. Mogli bi reći da turističku ponudu stvaraju obični, jednostavni stanovnici. Temelji na bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini, sačuvanim običajima i navi­kama, na kulinarskim posebnostima, dobrim vinima, zanimljivoj pokrajini koja na tom području iz pomurskog svijeta prelazi u vinorodni svijet istočnih obronaka Slovenskih gorica. Vožnju nastavljate prema naselju Šafarsko, gdje možete posjetiti prapovijesnu naseobinu. Posije dobrog kilometra pređete državnu granicu Slovenija – Hrvatska.

R2-DESNOM-OBALOM

Želite li voziti off-road stazom uz rijeku Muru, u naselju Hlapičina skrećete lijevo, te se vozite bliže rijeci makadamskom stazom. Jedan dio ceste je u neposrednoj blizini Mure gdje možete pratiti njezin tok.

Na glavnu stazu priključite se na početku Murskog Središća. Ako se odlučite za sporednu stazu u središtu naselja Križovec skrenete desno te se makadamskom stazom odvezete do blizine rijeke Mure i granice s Mađarskom. Vozite se lijepo uređenom makadamskom stazom, primjerenoj za MTB bicikle. Nakon 39 km vožnje pokraj njiva i travnjaka uz nasip rijeke Mure stignete u naselje Kotoriba.

R2-DESNOM-OBALOM

Nakon što izađete iz Kotoribe vozite se 9 km makadamskom stazom prema Donji Dubravi. Uz stazu možete vidjeti obilježje utvrde Novi Zrin ili možete posjetiti konjički klub. Cijela je staza označena s putokazima,, označene su i različite prirodne znamenitosti. Svakih 10 km nalazi se uređeno odmaralište.

Video sa staze
Trate - Gibina

Sveti Martin na Muri - Donja Dubrava