1. DE
  2. ENG
  3. SLO
  4. HR

Wo bin ich: Home » Wie benutzen

O GPS kartama i primjeni

Većina današnjih ručnih GPS uređaja podržava učitavanje rasterskih karata i njihovu upotrebu u navigaciji. To znači da se na memoriju uređaja mogu spremiti datoteke koje sadrže slikovni prikaz kartografske podloge i njihovo geotagiranje, kako bi bili korisni i primjenjivi za upotrebu na terenu. Koliko karata se može spremiti u memoriju, te u kojoj kvaliteti, ovisi o samom uređaju.

Kako koristiti pripremljene GPX, GPI datoteke

GPX datoteka služi za razmjenu podataka između raznovrsnih navigacijskih uređaja, a sadrži cjelokupnu trasu od Početne do završne točke, bez obzira postoji li na Vašim kartama učitanim u uređaj ta prometnica ili ne. Upravo stoga se vrlo lako koristi.

Za navigaciju se danas koristi veliki broj različitih uređaja, ovisno o potrebi, a što je direktno vezano za proizvođača uređaja. Tako postoje uređaji za avio-navigaciju, cestovnu i pomorsku navigaciju, Navigaciju za korištenje u prirodi, biciklizmu i ostali tipovi navigacije. Biciklisti najčešće koriste Garminove navigacijske uređaje, čiju osnovnu uporabu za korištenje sa našim GPX ili GPI datotekama, kao i sa rasterskim kartama, možete skinuti ovdje.